MUSA - Metodutveckling för avrinningsområdesbaserad samverkan
Här följer en projektbeskrivning som är framtagen inom projektet:
Syfte: Att skapa både en kunskapsuppbyggnad och metod för samarbete/samverkan inom/mellan kommuner, vattenråd och länsstyrelse för en effektivare vattenförvaltning med en helhetssyn som bidrar till hållbar utveckling och skapar möjligheter för lokal utveckling i kommunerna. Vilka strukturella hinder och lokala behov finns för samverkan? Vilka möjligheter skapar samverkan?
Mål: Ett metoddokument för ett gemensamt arbetssätt anpassat till lokala förutsättningar hos de kommuner som deltar i arbetet. Målet är även kunskapsutveckling inom kommunen om vattenförvaltning och hur den på ett effektivt sätt kan samverka och skapa möjligheter tillsammans med kommunens övriga arbete. Ytterligare ett mål är att kunskap om samverkansmöjligheter utvecklas hos alla ingående deltagare (kommuner, länsstyrelse, vattenmyndighet och vattenråd). Övergripande delar av arbetsmodellerna kan även användas på andra platser när det handlar om effektivare samverkan inom och mellan kommuner, vattenråd, vattenmyndighet och länsstyrelser.
Metod: Genom workshops, samtal, fältdag och dokumentation av kommunens behov skapas en samsyn och gemensamt arbetssätt samtidigt anpassat för lokala förutsättningar i kommunerna. Kunskaps- och erfarenhetsutbyte sker med flera kommuner i Ätrans avrinningsområde, Ätrans vattenråd, Vattenmyndigheten Västerhavet och Länsstyrelsen. Ambitionen är att involvera både politiker och tjänstepersoner i arbetet.
Gjorda aktiviteter
Under december 2021 och aprill 2022 presenterades projektet för kommunstyrelserna i Svenljunga och Tranemo. En vattendag vid Simmesjön på gränsen mellan kommunerna hade planerats och lanserades.
Det blev en inspirerande dag med många och en stor bredd av deltagare. I gruppen på 35 personer fanns främst politiker och tjänstepersoner från Svenljunga och Tranemo, men även från Ulricehamn och Falköping. Vissa var även vattenrådsrepresentanter. Dessutom deltog länsstyrelse från Västra Götaland och Halland samt Vattenmyndigheten Västerhavet och sist men inte minst flera markägare vid Simmesjön.
Under året har en grupp med tjänstepersoner från Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga och Falkenberg träffats för att fundera kring hur samverkan kan utvecklas: behov, arbetsområden och arbetssätt. En modell har börjat att utvecklas som en förlängning av resultatet från Simmesjön.
Arbetet har redan gett idéer som inspirerat till samverkansgrupper inom kommuner kring vattenfrågorna. Det har också gett flera idéer som kan genomföras under 2023

Fortsättning under 2023
Under våren kommer det ske fortsatt genomförande av idéerna. Bl a kommer vattenrådet att förmedla sina inventeringsresultat längs vattendrag till kommunerna. Vattenrådet kommer att erbjuda besök i kommunerna för information om vattenrådet och vattensystemet, resultat från inventeringar, vattenförvaltning och möjlighet till workshoppar. Vattenrådet sammankallar även till nätverksträff för tjänstepersoner som biologer och miljöstrateger. Kommunerna arbetar också vidare med sitt mer interna samverkansarbete.
En modell för samverkan inom avrinningsområdet kommer slutligen att beskrivas.